Masterclass Psychosociale Zorg

Als een patiënt te horen krijgt dat hij of zij een oncologische aandoening heeft dan krijgen de patiënt en zijn naasten veel informatie en emoties te verwerken. Wat kun jij als verpleegkundige hierin voor een patiënt betekenen? Hoe maak jij emoties bespreekbaar en hoe verwijs je zo nodig door naar gespecialiseerde psychologische zorg? In deze masterclass geven we jou handvatten voor het bieden van basale psychosociale oncologische zorg.

Psychosociale zorg van de verpleegkundige

Verpleegkundigen hebben een belangrijke rol in de basale psychosociale zorg. Je begeleidt en ondersteunt de patiënt en naaste en signaleert tijdig of er behoefte is aan gespecialiseerde zorg. Het verlenen van psychosociale zorg is niet altijd makkelijk. Hoe onderzoek je psychosociale behoeften? Hoe blijf je deze monitoren? Hoe ga je om met verschillende uitingen van de patiënt en zijn naasten, bijvoorbeeld intens verdriet, of boosheid waarmee je onder druk wordt gezet? Wanneer is het tijd om een patiënt door te verwijzen en naar wie verwijs je dan? Hoe bewaak je eigen grenzen? Welke tips en handvatten kunnen je ondersteunen bij het verlenen van psychosociale zorg?

In deze masterclass leer je om optimaal invulling te geven aan deze rol. Dit omvat het detecteren van psychosociale problemen, bespreken van psychosociale gevolgen en bieden van laagdrempelige ondersteuning en waar nodig te verwijzen naar gespecialiseerde psychosociale zorg.

Voorbereiding

Als voorbereiding op deze Masterclass volg je de e-learning Psychosociale Zorg. Via deze link kun je inloggegevens aanvragen voor de e-learning en meer informatie lezen. De e-learning is gratis voor leden van V&VN oncologie. Niet leden betalen een bijdrage van 30 euro.

Doelgroep: (oncologie) verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten die nauw betrokken zijn bij de behandeling en begeleiding van de patiënt met of na kanker en zijn naasten.
Locatie: Domstad, Koningsbergerstraat 9, Utrecht. Met uitzondering van 5 april dan is de locatie IKNL, Godebaldkwartier 419, Utrecht
Overzicht van data & programma:
 • 5 april 2019, van 9:30 tot 16:00 uur, download programma hier
 • Locatie: IKNL, Godebaldkwartier 419, Utrecht
 • 23 mei 2019, van 10:00 tot 16:30 uur, download programma hier
 • Locatie: Domstad, Koningsbergerstraat 9, Utrecht
  Aantal deelnemers: maximaal 48 deelnemers (op 5 april maximaal 40 deelnemers).
  Prijs: 47,50 euro (BTW 0%)
  Accreditatie:
 • 6 punten bij V&VN (scholing oncologie of algemeen)
 • 6 punten in het Verpleegkundig Specialisten Register

 • Eventbrite - Masterclass psychosociale zorg

  Organisatoren: Deze masterclass wordt georganiseerd door Vestalia en is ontwikkeld in samenwerking met IKNL en V&VN oncologie.

  Heb je nog vragen? Via deze link kun je deze stellen, je ontvangt binnen 24 uur een antwoord op je vraag.