Workshop: ‘Omgaan met rouw en verlies’

Als iemand wordt geconfronteerd met de diagnose kanker, zal hij altijd te maken krijgen met verlies. Verlies van gezondheid, het vertrouwen in het leven, in het lichaam, verlies van ongeschondenheid (door amputatie, verlies van haar, littekens), maar ook verlies van sociale functies door rolveranderingen (in gezin/familie, op het werk, in vriendenkring).
Iedereen zal daar op zijn eigen manier om rouwen, net zoals de omgeving zijn eigen manier van omgaan met verlies en rouw heeft.

Hoe kun jij als zorgverlener rouw signaleren bij je patiënten? Hoe kun je een patiënt hierin ondersteunen? Wat zeg je wel en niet? Maar ook, hoe ga jij zelf om met verlies?

In deze workshop geven we je een theoretisch kader (o.a. verliescirkel) waar we direct mee oefenen. Doel hierbij is te ervaren hoe jij zelf met verlies omgaat en hoe je het beste kunt aansluiten bij jouw patiënten. In deze workshop krijg je aan de hand van casuïstiek praktische tools mee die je meteen kunt toepassen in je praktijk.

Verzorgd door: Kristel Hoogwout, Vederkracht coaching* (www.vederkracht.nl) en Esther van Weele, Vestalia.
Doelgroep: zorgverleners, er is een open inschrijving
Duur: 1 dagdeel
Datum: Op aanvraag in uw eigen organisatie / binnen uw vereniging
Locatie Eigen locatie of Hilversum (bij inloopcentrum Viore)


* Deze workshop verzorgt Vestalia i.s.m. Kristel Hoogwout, Vederkracht coaching. Kristel werkte ruim 10 jaar als praktijkopleider en kinderverpleegkundige in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. In 2010 richtte zij Vederkracht op. Haar persoonlijke ervaring met kanker (2010) zet zij nu in bij onder andere Stichting Olijf.