Training: ‘In gesprek met
oncologiepatiënten’


Maak jij het verschil voor mensen die kanker hebben (gehad)?

In de nabije toekomst leven er in Nederland 1,4 miljoen mensen die kanker hebben of hebben gehad, waarvan 65% late gevolgen ervaart. Gelukkig heeft niet iedereen hiervoor zorg nodig, maar het betekent nog steeds wel een toename van zorgvragers. Zorgverleners zoals fysiotherapeuten, zullen hierop voorbereid moeten zijn (Nederlands Kanker Collectief, 2023).

Deze gesprekstraining richt zich op de rol van communicator (KNGF, 2021). Een oncologiepatiënt is gebaat bij empathische én effectieve communicatie wat de gezondheidstoestand verbetert, en het oppakken van het leven met/na kanker ondersteunt (Silverman, 2022). Basale psychosociale ondersteuning is wat patiënten ook verwachten van hun zorgverlener. Het bespreken van problemen is vaak al voldoende om spanning over late gevolgen te verminderen. Dit vraagt aandacht voor je gesprekstechnieken (zoals psycho-educatie, valideren en versterken, begrenzen, motiveren ed). En ook aandacht voor goede screening, het kennen van verwijsmogelijkheden als samenwerkingspartner en zorg voor jezelf (reflectieve professional). Effectieve communicatie leidt tot meer tevredenheid bij zowel patiënt áls zorgverlener, en heeft een positieve invloed op de ervaren therapeutische relatie (Silverman, 2022).

Centraal in deze training staat het model voor interactiestijlen. Per stijl oefen je met vaardigheden, zoals effectief aansluiten bij de ander, gevoelens bespreken, signalen onderzoeken, confronteren, grenzen aangeven, sturing houden in het consult, voorlichting geven ed. Ook krijg je inzicht in gedragstypen en copingstijlen van patiënten zodat je daar beter bij kunt aansluiten

Praktijkcases en eigen vragen vormen input voor de training. Onderwerpen waar je effectiever in wil worden, zoals bijvoorbeeld het bespreken van de dood, het omgaan met emoties als angst of somberheid, omgaan met boze patiënten, het bespreekbaar maken van over- of onderbelasting, omgaan met veelpraters of juist vermijders van lastigere onderwerpen enzovoorts.

Om de transfer te bevorderen wordt na de tweede trainingsdag een toepassingsopdracht meegegeven.


Doelgroep: zorgverleners, obv open inschrijving

Datum: 2 oktober van 10:00 - 16:00 en 6 november van 10:00-16:00
Beschikbaarheid: aanmelden niet meer mogelijk
Locatie: De Koningin, Hilversum
Prijs: € 335,00 (BTW 0%), inclusief materiaal en verzorging (koffie, thee en lunch). Studiebelasting: 12 uren voor het gehele traject (inclusief voorbereiding en tussentijdse opdracht).
Vooropleidingseisen: Er gelden geen specifieke vooropleidingseisen.
Accreditatie:

  • Kwaliteitsregister Paramedici: 14 punten.
  • SKF: 12 punten in register algemeen fysiotherapie (+ aanvraag oncologiefysiotherapie).
  • V&VN: bij aanmelding is aanvraag mogelijk
  • Overige beroepsgroepen ontvangen een certificaat met 13 studie-uren.

  • Programma: Download hier het programma.

    Aanmelden voor deze training (of meer informatie aanvragen)

    Uitspraken deelnemers:
  • Een inspirerende en verhelderende training (oedeemfysiotherapeut)
  • Er zijn geen lastige gesprekken, het gaat erom hoe ik erin sta en schakel (dietiste)
  • Heel verhelderend (huid- en oedeemtherapeute)
  • Heel toepasbaar en nieuwsgierig naar de werking in de praktijk (ergotherapeut)
  • Aan te raden voor alle disciplines (anoniem)
  • Een eye-opener (MBB’er)
  • Ik heb de training ervaren als een grote zelfreflectie (oncologiefysiotherapeut)
  • Leerzaam en indrukwekkend (huidtherapeut)