Workshop: ‘Breinboetseren’
De diagnose kanker en veranderingen in het lijf en leven door de behandeling voor kanker vraagt mensen om het doen van (tijdelijke) aanpassingen. Ieder mens zoekt naar manieren om om te gaan met deze veranderingen, dit wordt ‘coping’ genoemd. Soms worden zij hierbij ondersteund door zorgverleners, een psycholoog, coach of een paramedicus. Ook naasten en de sociale kring kunnen hierbij ondersteunend zijn, maar grotendeels is het vooral een intern proces. Emoties en gedachten over de situatie sturen het aanpassingsgedrag. De ‘patiënt’ gaat op zoek naar een nieuw evenwicht in Denken, Voelen en Handelen. Dit valt niet altijd mee.
Zo kan het zijn dat jij als zorgverlener iemand begeleidt die in zijn aanpassing wordt belemmerd door niet-helpende gedachten zoals bijvoorbeeld “ik doe vooral alsof er niets aan de hand is”. Deze gedachten hebben invloed op hoe iemand zich voelt en op hoe iemand handelt. Zo kunnen deze gedachten ook invloed hebben op de effectiviteit van jouw gesprek of behandeling. Hoe kun je over deze gedachten in gesprek gaan, zonder hierbij de patiënt het gevoel te geven dat hij/ zij iets verkeerds doet. Wat kun je doen om de patiënt de ruimte en urgentie te laten ervaren om deze gedachten te heroverwegen, met effect op gevoelens en handelen, zodat dit zijn aanpassingsvermogen (weer) verruimt.
In deze workshop ontvang je informatie over de werking van het brein (bij ziekte) en de invloed van helpende en belemmerende gedachten en overtuigingen tijdens het weer oppakken van het leven na kanker, of tijdens het leven met de ziekte. Daarnaast ga je oefenen hoe je gedachten bespreekbaar kan maken en patiënten kan ‘uitdagen’ om hun gedachten te heroverwegen.
Deze workshop wordt verzorgd door Bettina Sari, zelfstandig GZ-psycholoog en senior trainer, Sari Consult en Levender.
Doelgroep: Zorgverleners die oncologiepatiënten zien.
Datum: donderdag 17 oktober 2024 van 13:15 tot 16:30 uur
Locatie: Raadhuis Vleuten, te Vleuten
Beschikbaarheid: minimaal 7 en max 12 plaatsen: nog 9 plaatsen vrij
Datum najaar: voorjaar 2025 (datum volgt)
Prijs: € 127,50 (BTW 0%) (ps: deze workshop is onderdeel van de training psychosociale gespreksvoering (link), bij aanmelding voor 2 workshops ontvang je 5% korting en bij 3 workshops 10% korting.)
Programma: Download hier het programma en de workshopsbeschrijving.
Studiebelasting: 3 uren
Vooropleidingseisen: Er gelden geen specifieke vooropleidingseisen.
Accreditatie:
Via deze link kunt u zich aanmelden. of kunt u informatie aanvragen.
Heb je een vraag, wil je meer informatie ontvangen of op de hoogte gehouden worden van nieuwe data? Stuur een e-mail