Training: ‘Hoe ga ik om met hoop en wanhoop in de palliatieve fase?’

  • Een patiënt die jij behandelt, heeft slecht nieuws ontvangen, de kanker is uitgezaaid. In een emotioneel gesprek vertelt je patiënt hoe het slechte nieuws binnen zijn gezin is aangekomen. Wat doet dit met jou?

  • Een patiënt heeft te maken met groei van zijn metastasen en ontvangt een palliatieve chemo-behandeling. Tijdens een consult met jou vertelt de patiënt dat hij zijn chemo-behandeling wil stoppen en dat hij het leven niet meer ziet zitten. Hoe reageer jij?

  • Een patiënt met uitgezaaide darmkanker die je al lange periode behandelt, gaat zichtbaar achteruit. De patiënt blijft alle behandelingen aangrijpen, omdat hij nog steeds hoopt op genezing. Wat zou jij doen?


  • Patiënten in de palliatieve fase krijgen op een moment in deze fase te maken met fysieke achteruitgang, opnieuw slecht nieuws, nieuwe confrontaties met hun sterfelijkheid en hun toekomstperspectief, verlies ed. Reacties lopen uiteen vanuit blijvende hoop op genezing tot wanhoop en willen sterven, waarbij patiënten meestal laveren tussen hoop en wanhoop.

    Maar wat doet dit met jou? Hoe reageer jij? Hoe kun je met slecht nieuws, hoop en wanhoop het beste mee omgaan? Wat heb jij te bieden aan ondersteuning?

    In deze training ontvang je informatie over de fasen in een progressieve ziekte en onderzoeken we jouw eigen reactiepatronen om hiervan uit je handelingsperspectief weer te verruimen, zowel op het gebied van behandelondersteuning als op het gebied van zelfzorg. Tijdens de training ontvang je concrete handvatten voor het omgaan met slecht nieuws, hoop en wanhoop die je direct in je eigen praktijk kunt toepassen.


    Verzorgd door: Trui Simmelink en/of Esther van Weele
    Doelgroep: verpleegkundigen, fysiotherapeuten en paramedici (diëtisten, huidtherapeuten, ergotherapeuten) die ervaren zijn in het behandelen van oncologiepatiënten of palliatieve zorg bieden.
    Aanbod: deze training wordt alleen incompany aangeboden.
    Aantal: minimaal 5 en maximaal 15 deelnemers

    Studiebelasting: 7 uren (inclusief voorbereiding)
    Vooropleidingseisen: Er gelden geen specifieke vooropleidingseisen.
    Accreditatie:
  • 6 punten voor oncologiefysiotherapeuten en algemeen fysiotherapeuten (SKF-KNGF) tot april 2024
  • 6 punten in kwaliteitsregister V&VN voor (palliatief) verpleegkundigen tot okt 2024
  • bij interesse POH-ggz wordt aanvraag gedaan bij de vereniging

  • aanvraag in overleg voor paramedici
    Programma: Download een indicatief programma hier het programma.


    Ik wil mij direct aanmelden voor deze training (of eerst een vraag stellen). Klik dan hier hier




  • Wij kunnen deze training ook binnen uw eigen organisatie organiseren, en hanteren dan een ander (incompany) tarief. Ook is een presentatie over dit onderwerp mogelijk. Graag staan wij u te woord om wensen en tarieven te bespreken.