Scholing Psychosociale Oncologische Zorg
Naar verwachting zullen in Nederland binnen een paar jaar meer dan één miljoen mensen leven met of na kanker1. Hiervan leeft een behoorlijk deel met gevolgen van de behandeling2, zoals (ernstige) vermoeidheid, concentratieproblemen, angst, neerslachtig, maar ook (neuropatische) pijn, oedeem, verminderde zin in seks. Ook deelname aan de maatschappij kan problemen geven. Het bieden van psychosociale ondersteuning en psychosociale nazorg tijdens het hele behandeltraject (vanaf de diagnose tot en met de nacontroles) is daarom essentiële zorg voor patiënten en hun naasten3.
Deze scholing is voor alle zorgverleners die in meerdere consults kankerpatiënten (na)zorg bieden, waarbij zij basale psychosociale zorg dienen te kunnen verlenen aan de patiënt. Deze zorg bestaat o.a. uit goede voorlichting, concrete adviezen, begeleiding bij het omgaan tijdens het ziektetraject en signalering van distress. Voor de meerderheid van de patiënten is deze basale psychosociale zorg, mits van goede kwaliteit, afdoende om zich, met hun eventuele naasten, adequaat aan de ziekte en de gevolgen daarvan aan te passen in de verschillende fasen van de ziekte en de herstelperiode4.
Bijna de helft van de patiënten heeft behoefte aan extra ondersteuning door bijvoorbeeld een psychosociaal of paramedisch hulpverlener, een revalidatietraject of psychologische zorg4. Van belang is tijdig te bespreken met de patiënt welke behoefte hij heeft en welke mogelijkheden er zijn (zorg op maat)3.
Als paramedisch behandelaar, als POH-GGZ, (oncologie)verpleegkundige (zowel 2e als 1e lijns) of andere oncologisch zorgverlener ga je uit van de wensen en behoeften van mensen, de patiënt staat centraal. Waarschijnlijk zal je herkennen dat zowel lichamelijke en psychosociale problemen door een oncologiepatiënt naar voren gebracht kunnen worden. In hoeverre voel je je toegerust om basale psychosociale ondersteuning of nazorg te bieden? In hoeverre heb je kennis over (combinaties van) klachten en voel je je capabel om door te vragen op problemen? In hoeverre voel je je zeker om voorlichting te geven en heb je juiste kennis van adviezen? Weet je welke interventies bewezen effectief zijn, en welke jij kunt toepassen in je eigen praktijk? Weet je wanneer en naar je wie je kan doorverwijzen als die behoefte er is?
In de scholing Psychosociale Oncologische zorg staan de 12 meest voorkomende psychosociale problemen centraal. Over elk probleemgebied ontvang je actuele kennis over prevalentie, oorzaken, gevolgen en symptomen (tbv signalering). Tevens ontvang je een overzicht van ondersteunende, effectieve (gespreks)interventies volgens een stepped care opbouw:
1. Mogelijkheden voor de patiënt zelf (zelfmanagement), zoals beschikbare e-health, informatiebronnen, lotgenotencontact en praktische adviezen voor zelfzorg.
2. Ondersteuning die jij kunt bieden binnen jouw grenzen, zoals voorlichting en adviezen, en welke effectieve interventies je binnen jouw eigen behandeling kan inzetten.
3. Overzicht van gespecialiseerde interventies en criteria om door te verwijzen.
Om toepassing in de praktijk te versterken, is elk onderdeel van de scholing is opgebouwd uit een kennisdeel, en een uitwisselingsdeel. In het uitwisselingsdeel wordt een voorbeeldcasus (waarin een combinatie van gevolgen aan de orde zijn) of casuïstiek uit de eigen praktijk besproken, wat door de multidisciplinaire samenstelling van de deelnemersgroep extra waarde geeft; je krijgt meer zicht op ieders rol in de keten en het stimuleert het leren van elkaars ervaringen met effectieve behandelinterventies en het organiseren, samenwerken en toepassen van psychosociale ondersteuning of nazorg in de praktijk.
Doelgroep: zorgverleners die oncologiepatiënten spreken of behandelen open inschrijving
Data najaar 2023: donderdag 28 september, 12 oktober, 9 november en 30 november 2023
Beschikbaarheid: 14 plaatsen: nog 12 plaatsen vrij
Locatie: live op locatie: Raadhuis Vleuten te Vleuten/Utrecht.
Programma: Download hier het programma.
Prijs: € 947,50 (BTW 0%) als particulier of zelfstandige. € 985,00 (BTW 0%) als je organisatie betaalt. De prijs is inclusief verzorging (koffie, thee, lekkers en lunch)
Betaling: in 3 keer gespreid betalen is mogelijk. Neem hiervoor even contact op.
Data voorjaar 2024: woensdagen 6 maart, 3 april, 24 april en 22 mei 2024
Beschikbaarheid groep vj 2023: 14 plaatsen: nog 13 plaatsen vrij
Vorm: live op locatie in Vleuten.
Regionale versie: regio Amsterdam ism Cancer Care Center (alleen op uitnodiging of in overleg (kom je uit de regio, neem dan even contact op of je in deze groep kan deelnemen)).
Doelgroep: zorgverleners uit Amsterdam en directe omgeving.
Data: vrijdagen 22 september, 13 oktober, 10 november en 8 december 2023.
Beschikbaarheid: 12 plaatsen: nog 7 plaatsen vrij
Prijs: deelnemers via CCC kunnen een korting ontvangen. Bij interesse kun je mailen en ontvang je meer informatie.
Online? Heb je interesse in een online scholing, zou je dat willen laten weten (mail even naar info@vestalia.nl)? Het wordt momenteel overwogen deze groep eenmalig volledig online aan te bieden, mits hier voldoende interesse voor is.
Materiaal: 1 boek aan te schaffen (tweedehands is mogelijk, prijs tussen 15 en 35 euro), verder wordt gebruik gemaakt van gratis materialen en worden artikelen beschikbaar gesteld via een downloadmogelijkheid.
Studiebelasting: 20 contacturen en 11 zelfstudie-uren en 2 toetsingsuren (reflectieverslag).
Vooropleidingseisen: Er gelden geen specifieke vooropleidingseisen. Je kunt zowel deelnemen als je nog geen of weinig oncologiepatiënten als ook als je 100% oncologiepatiënten ziet.
Accreditatie:
AANMELDEN voor deze scholing (of meer informatie aanvragen)
Wat zeggen deelnemers over deze scholing?
bronnen:
1. Cijfersoverkanker.nl
2. IKNL (2018). Kankerzorg in beeld.
3. Delnoij, D. et al. (2015). Psychosociale zorg bij ingrijpende somatische aandoeningen. Rapport in opdracht van VWS.
4. INKL (2017). Richtlijn Detecteren behoefte psychosociale zorg.