Workshop Seksualiteit & intimiteit
Het effect van kanker en de behandeling op seksueel functioneren is aanzienlijk: Ongeveer tweederde van de patiënten die kanker heeft (gehad), geeft aan dat de seksualiteit en intimiteit slechter is geworden.
Naast dat er door de kanker of de kankerbehandeling het seksueel functioneren mogelijk is veranderd, kan het ook zijn dat er nog medicatie wordt ingenomen die invloed heeft op de zin op seks. Ook sociale factoren kunnen een rol spelen bij seksuele vraagstukken; een alleengaand persoon kan (het gesprek over) seks uit weg gaan bij een nieuwe partner, of in een langdurige relatie is de communicatie tijdens de kankerbehandeling verstoord geraakt, en heeft tot verminderde intimiteit geleid.
Bekend is dat mensen met/na kanker hun vragen over seksualiteit niet heel gemakkelijk aan zorgverleners stellen, omdat er verwacht wordt dat de zorgverlener het onderwerp agendeert.
Veel zorgverleners ervaren handelingsverlegenheid om het onderwerp seks bespreekbaar te maken, door gevoelens van onzekerheid of schaamte of gewoon niet weten hoe te starten. Hierdoor blijft soms een constructief gesprek over seks blijft achterwege, terwijl er wel behoefte aan is.
In deze workshop oefen je met het bespreekbaar maken van seks en intimiteit. Hoe kun je het onderwerp introduceren, welke woorden gebruik je of welke vragen kun je stellen in verschillende situaties/over verschillende problemen. We zullen hierbij met verschillende casuïstiek werken. Daarnaast bespreken we een aantal specifieke situaties, waarbij praktische tips besproken zullen worden, welke tips kun je meegeven aan een patiënt die het gesprek wil voeren over seks met haar partner.
Als laatste reflecteer je op je eigen rol als zorgverlener als het gaat om bespreken van seksuele problematiek.
Deze workshop wordt verzorgd door Nienke Dekkinga, consulent seksuele gezondheid & trainer. Tevens is zij fysiotherapeut en psychosociaal therapeut.
Doelgroep: Alle zorgverleners die oncologiepatiënten zien/behandelen
Datum: 12 juni van 9:30 - 12:45 uur
Volgende datum: 7 november van 9:30 - 12:45 uur
Locatie: Raadhuis Vleuten, te Vleuten
Prijs: € 127,50 (ps: deze workshop is onderdeel van de training psychosociale gespreksvoering (link), bij aanmelding voor 2 workshops ontvang je 5% korting en bij 3 workshops 10% korting.)
Studiebelasting: 4 uren (inclusief voorbereiding).
Vooropleidingseisen: Er gelden geen specifieke vooropleidingseisen.
Accreditatie::
AANMELDEN kan via deze link
Incompany: Deze workshop is ook incompany of voor je netwerk te organiseren vanaf 5 deelnemers. Informeer voor tarieven en mogelijkheden.
Voor meer informatie of een incompany-aanvraag voor deze workshop