Workshop Seksualiteit & intimiteit

Het effect van kanker en de behandeling op seksueel functioneren is aanzienlijk: Ongeveer tweederde van de patiënten die kanker heeft (gehad), geeft aan dat de seksualiteit en intimiteit slechter is geworden.

Naast dat er door de kanker of de kankerbehandeling het seksueel functioneren mogelijk is veranderd, kan het ook zijn dat er nog medicatie wordt ingenomen die invloed heeft op de zin op seks. Ook sociale factoren kunnen een rol spelen bij seksuele vraagstukken; een alleengaand persoon kan (het gesprek over) seks uit weg gaan bij een nieuwe partner, of in een langdurige relatie is de communicatie tijdens de kankerbehandeling verstoord geraakt, en heeft tot verminderde intimiteit geleid.

Bekend is dat mensen met/na kanker hun vragen over seksualiteit niet heel gemakkelijk aan zorgverleners stellen, omdat er verwacht wordt dat de zorgverlener het onderwerp agendeert. Veel zorgverleners ervaren handelingsverlegenheid om het onderwerp seks bespreekbaar te maken, door gevoelens van onzekerheid of schaamte of gewoon niet weten hoe te starten. Hierdoor blijft soms een constructief gesprek over seks blijft achterwege, terwijl er wel behoefte aan is.

In deze workshop oefen je met het bespreekbaar maken van seks en intimiteit. Hoe kun je het onderwerp introduceren, welke woorden gebruik je of welke vragen kun je stellen in verschillende situaties/over verschillende problemen. We zullen hierbij met verschillende casuïstiek werken. Daarnaast bespreken we een aantal specifieke situaties, waarbij praktische tips besproken zullen worden, welke tips kun je meegeven aan een patiënt die het gesprek wil voeren over seks met haar partner.

Als laatste reflecteer je op je eigen rol als zorgverlener als het gaat om bespreken van seksuele problematiek.

Deze workshop wordt verzorgd door Nienke Dekkinga, consulent seksuele gezondheid & trainer. Tevens is zij fysiotherapeut en psychosociaal theraeput.

Doelgroep: oncologiefysiotherapeuten
Incompany: Deze workshop is alleen incompany of voor je netwerk in te kopen, vanaf 5 deelnemers mogelijk. Informeer voor tarieven en mogelijkheden.
Studiebelasting: 3 uren (inclusief voorbereiding).
Accreditatie:: 3 punten voor oncologiefysiotherapeuten + nog in aanvraag voor algemeen fysiotherapie bij SKF/KNGF

Voor meer informatie of een aanvraag voor deze workshop